Den 12. maj blev der for anden gang i år afholdt uddannelsesdag for de tilbud, der deltager i de Sociale Indikatorprogrammer (SIP). Uddannelsesdagen var denne gang målrettet midlertidige botilbud for borgere med erhvervet hjerneskade.

Af Anne Clausen, Center for Kvalitetsudvikling

På den seneste SIP-uddannelsesdag den 12. maj var deltagerne udelukkende medarbejdere på midlertidige botilbud for borgere med hjerneskade. Præsentationerne på uddannelsesdagen var rettet mod at give deltagerne større indblik i brugen af SIP-spørgeskemaerne, hvad angår forståelse, skalaer og interviewteknik. Den overordnede præsentation af SIP fandt således sted tidligere i år på opstartsmøderne i januar og marts måned.  

Kort fortalt består SIP af en række online spørgeskemaer, som skal udfyldes af medarbejdere og borgere på de enkelte institutioner og botilbud. Spørgeskemaerne handler om, hvilken service man yder borgeren, og er skræddersyet til seks forskellige målgrupper: Borgere med erhvervet hjerneskade, autisme eller psykisk udviklingshæmning, samt borgere på social psykiatriske botilbud og unge på åbne og sikrede døgninstitutioner.

En særlig udfordring
.
Afdelingsleder Susanne Petersen og Social- og Sundhedsassistent Lotte Vestergaard fra bostedet Tagdækkervej var deltagere på undervisningsdagen. De ville ikke sige noget endeligt om SIP, før de havde set det i praksis, men umiddelbart var de positive over for at bruge SIP-redskaberne.

"Det skal prøves - vi er positive omkring det," sagde Susanne Petersen.

Hun tilføjede dog, at det er en særlig udfordring for borgere med hjerneskade at udfylde SIP-skemaerne.

"Borgere med hjerneskade kan have problemer med hukommelsen, med indsigten i deres egen situation eller med at holde opmærksomheden under et helt interview," sagde hun og Lotte Vestergaard supplerede:

"Manglende indsigt bliver helt sikkert en udfordring, men programmet skal da prøves. Det kan være en god måde at lære nye borgere at kende på, fordi man får noget struktur på, hvad man spørger om," sagde hun.

Positiv feedback fra første uddannelsesdag
Susanne Petersen og Lotte Vestergaard er ikke de eneste, der er positive over for at implementere SIP i deres praksis.

På den første uddannelsesdag i marts var der 136 deltagere fra knap 30 forskellige botilbud og institutioner, og tilbagemeldingerne til SIP-sekretariatet har været overvejende gode. I evalueringsskemaerne fra deltagerne på uddannelsesdagen, var der således kun positive tilkendegivelser i forhold til, om deltagerne fik overblik over SIP generelt og som dokumentationsredskab.De fleste var også positive over for at bruge SIP i deres praksis, selvom det kræver nogle ressourcer.
 
Sikrede institutioner er begejstrede
Det stemmer godt overens med de tilbagemeldinger, som SIP-sekretariatet har fået fra sikrede institutioner for unge, der er nogle af de første tilbud, som er igang med at bruge SIP. De sikrede institutioner været så begejstrede, at de har bedt om et nyt program til deres åbne afdelinger. 
 
SIP er en del af den Danske Kvalitetsmodel. Du kan læse mere om SIP her.
Flere nyheder