Regionale tilbud og institutioner har i et stykke tid været i gang med at implementere Standardprogrammet under Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område. Nu følger en række kommunale tilbud efter.


Af Anne Clausen, Center for Kvalitetsudvikling

Flere botilbud i Århus og Skanderborg Kommune skal nu i gang med at bruge Standardprogrammet under Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område.
I Århus Kommune har projektleder Lotte Bo Pedersen allerede udsendt den første vejledning.

”Af de seks standarder i standardprogrammet har vi udsendt vejledningen om kommunikation som den første,” siger hun.

Også i Skanderborg Kommune er arbejdet kommet godt i gang.

”Vi satte for alvor i gang ved årsskiftet. Her i Skanderborg har vi valgt at starte med at implementere en enkelt kvalitetsstandard – de individuelle planer – og se, hvilke erfaringer, vi får af det,” siger konsulent Niels Jørn Danielsen fra fagsekretariatet Handicap og Socialpsykiatri.
Ud over Århus og Skanderborg deltager også tilbud fra Randers, Viborg og Silkeborg Kommune.

Standarder inden for seks temaer
Standardprogrammet er et af de tre værktøjer, der udgør Dansk Kvalitetsmodel på det sociale område. Programmet består af seks standarder inden for temaerne Brugerinddragelse, Kommunikation, Individuelle planer, Kompetenceudvikling, Arbejdsmiljø og Ledelse.
Skanderborg og Århus Kommune har valgt at lave en vejledning til, hvordan tilbuddene kan arbejde med at anvende standarden, men det er tilbuddene selv, der skal lave de retningsgivende dokumenter, der definerer, hvordan de konkret i dagligdagen vil arbejde med kvalitetsstandardens emner. Standardprogrammet sætter således rammerne for, at de seks temaer bliver sat på dagsordenen og udviklet på tilbuddene, men stiller tilbuddene meget frit med hensyn til, hvordan de vil arbejde med et bestemt tema.

Frihed for de enkelte tilbud er en fordel
”Vi ser det netop som en fordel, at modellen giver frihed for det enkelte tilbud,” siger Lotte Bo Pedersen.

Hun understreger, at der allerede er en højt faglig kvalitet på tilbuddene i Århus Kommune. Det er derfor en fordel, at Standardprogrammet kan bruges til at understøtte dette. Når tilbuddene skal lave retningsgivende dokumenter, kan de således eventuelt bruge dokumenter, de allerede har liggende.  

Programmet godt modtaget
Både i Skanderborg og Århus Kommune er Standardprogrammet blevet modtaget godt på de enkelte tilbud, fortæller Lotte Bo Pedersen og Niels Jørn Danielsen.

I Skanderborg har tilbuddene selv sagt ja til at implementere programmerne. Der har været forskellige holdninger til programmet, men stemningen har været overvejende positiv, og det kan ifølge Niels Jørn Danielsen have noget at gøre med, at tilbuddene selv har haft valget.

”Her har de selv sagt ja. Jeg tror egentlig, de synes, det er spændende,” siger Niels Jørn Danielsen.

"Meget positivt"
I Århus Kommune er det derimod bestemt fra kommunens side, hvilke tilbud, der skal deltage. Men også her har tilbuddene taget godt imod Standardprogrammet.

”Det har været meget positivt,” siger Lotte Bo Pedersen.

”Det er blevet taget rigtig godt imod.”

I begge kommuner ser man nu frem til at få standarderne implementeret på de enkelte tilbud og komme i gang med at samle erfaringer fra praksis.

Læs mere om Standardprogrammet her
Se en oversigt over Dansk Kvalitetsmodel her
Flere nyheder