I efteråret blev 14 sociale tilbud tilfældigt udvalgt til ekstern evaluering af deres arbejde med Standardprogrammet. Visborggaard i Nordjylland og Koglen i Midtjylland var blandt disse tilbud. Her kan du læse en ekstern evaluators erfaringer fra besøget på de to tilbud. 


Af Anne Clausen, Center for Kvalitetsudvikling

”Det er faglig nysgerrighed, der har fået mig til at blive evaluator. Det er altid spændende at besøge tilbud og se, hvordan de løser opgaverne i deres hverdag,” forklarer Hans Peter Lund, evaluator på Standardprogrammet.

Til daglig arbejder Hans Peter Lund som socialfaglig konsulent i Region Syddanmark, hvor han er en del af det team, der fører tilsyn med de sociale tilbud. Det lå derfor også nært, at han i efteråret 2010 blev ekstern evaluator på Standardprogrammet.

Som ekstern evaluator skulle han på besøg hos forskellige sociale tilbud for at vurdere, hvordan de opfylder deres arbejde med Standardprogrammet. Hans Peter Lund foretog evalueringer på Visborggaard, et bosted for sindslidende i Region Nordjylland, og Koglen, en institution med både åbne og sikrede afdelinger for unge i Region Midtjylland. Og begge tilbud imponerede evaluatoren.

Medarbejdere er nøglen til succes

”På Visborggaard var der ikke noget at komme efter – arbejdet med alle seks standarder i programmet var helt opfyldt,” siger han.

De seks standarder i Standardprogrammet dækker temaerne Brugerinddragelse, Kommunikation, Individuelle planer, Kompetenceudvikling, Arbejdsmiljø og Ledelse. De eksterne evaluatorer skal dels bedømme om tilbuddet har udarbejdet gode retningsgivende dokumenter, som forklarer, hvordan de vil arbejde med hver standard – dels vurdere om de rent faktisk bruger retningslinjerne i praksis. Og Hans Peter Lund fremhæver især Visborggaards engagerede og dygtige medarbejdere som nøglen til succes i arbejdet.

”Der er engagerede og veluddannede medarbejder, der virkelig at få det bedste ud af de rammer, de har,” siger han.

Hvordan bærer de sig ad?

På institutionen Koglen i Region Midtjylland var det et andet aspekt af arbejdet, der fangede Hans Peter Lunds opmærksomhed. Institutionen, der både indeholder åbne og sikrede afdelinger for unge, klarer sig nemlig helt uden magtanvendelse. Ingen af medarbejderne eller lederne på Koglen kunne huske, hvornår man sidst have benyttet de særlige sikringsrum, der findes på hver afdeling.

”Det var næsten helt underligt at se. Man kan ikke lade være med at tænke: Hvordan har de dog båret sig ad med det? Og hvad kan andre tilbud lære af det?”

Sæt værdier og efterlev dem

Hans Peter Lunds egen konklusion er, at dygtig ledelse og værdier, der bliver efterlevet og opretholdt på institutionen, er en del af svaret. Men han nævner også arbejdet med Standardprogrammet som en faktor.

”Standardprogrammet kan give ledelsen anledning til at sætte nogle værdier for det sociale tilbud – for eksempel omkring borgernes ret til medindflydelse eller medarbejdernes kompetenceudvikling. Men de skal selvfølgelig gøre noget ud af det, for at det bliver virkningsfuldt og slår igennem i praksis,” mener han.

Hensigten med Standardprogrammet er netop at forbedre kvaliteten af de sociale tilbud ved at få dem til at fastsætte retningslinjer for arbejdet med de seks temaer i programmet. Evalueringer er en væsentlig del af programmet. Hvert år skal tilbuddene selv evaluere, hvordan det går, og hvert tredje år evaluerer eksterne evaluatorer som Hans Peter Lund tilbuddets arbejde med programmet. På den måde kan tilbuddene se, om de rent faktisk efterlever deres retningslinjer i praksis, og de får en viden om, hvor de kan sætte ind for at gøre arbejdet endnu bedre. Meningen er, at arbejdet med programmet skal føre til en permanent god cirkel, hvor tilbuddene sætter sig mål, evaluerer deres erfaringer med at nå målene, lærer af erfaringerne og bruger dem til at kvalitetsudvikle.

I alt foretog Hans Peter Lund og hans kolleger 14 evalueringer på tilfældigt udvalgte regionale tilbud, der deltager i Standardprogrammet. Evalueringerne var en pilottest, og meningen er, at alle tilbud skal inkluderes, når de eksterne evalueringer løber af stablen næste gang i 2012.